pondelok 9. júla 2012

potraviny, z ktorých najviac priberáme

Aj keď by sme najradšej hodili všetku vinu na jedlo, nemôžeme tak urobiť. To, čo vložíme do úst, si totiž vyberáme my sami, a tak sú tukové vankúšiky len a len naša vizitka. A aj keď niekto tvrdí, že je málo a nerozumie, z čoho priberá, my tomu rozumieme. Nezdravého totiž stačí aj menšia porcia a kalórií ste prijali až-až. Samozrejme, nemusíte hneď celý svoj jedálniček prerobiť a drsne sa držať všetkých superzdravých odporúčaní. Dôležité je, aby ste potraviny, z ktorých najviac priberáme, obmedzili a sčasti ich nahradili čerstvými, ľahkými a chutnými potravinami. Na ktoré „pochúťky" si teda dávať pozor?
Vysoký obsah nasýtených tukov
Aj keď všetci dobre vieme, že tuky svoje miesto v tele majú a nemožno ich celkom zo stravy vylúčiť, treba si uvedomiť, aké tuky vlastne prijímame. Poznáme nasýtené a nenasýtené, ktoré síce na papieri odlišuje len predpona ne-, ale ich rozdiel je oveľa väčší. Práve nasýtené tuky, ktoré sme označili ako prvý dôvod, prečo priberáme, sú tzv. zlými. Zvyšujú hladinu cholesterolu a nielen pri diétach by sme ich prijímanie mali obmedziť. Nachádzajú sa najmä v potravinách živočíšneho pôvodu - teda v mastnom mäse, masle, vaječných žĺtkoch a syroch, takisto aj v chutných klobáskach, slanine či jedle vyprážanom na oleji. Druhá skupina tukov, tie nenasýtené, sú nazývané aj dobrými tukmi a pre telo sú nadmieru dôležité. Nájdete ich v orechoch, rybách, sóji alebo olivovom oleji.
Biela múka plus cukor
Keď spojíme bielu múku a pridáme k nej rafinovaný cukor, výsledok je asi jasný. Ide o koláče, múčniky a zákusky, ktoré tak dobre chutia a tak veľmi prispievajú našim tukovým vankúšikom. Obe základné zložky idú do bežných receptov v pomerne hojnom množstve a zatiaľ čo vy máte dojem, že jedným koláčom nič nepokazíte, pravdou môže byť opak. Energia v ňom obsiahnutá je často dôvodom, prečo sa dostaneme vysoko nad rámec celodenného výdaju a koláč sa nám tak usadí do zásoby. Pravdou navyše je, že málokedy zjeme len jeden kúsok. Skúste preto bielu múku nahradiť tou celozrnnou a miesto rafinovaného cukru použite hnedý, prípadne prírodné sladidlo, ktoré má oveľa nižšie kalorické hodnoty.Alebo najlepšie - obmedzte príjem sladkého a múčneho.
Konzervované a solené
Bez spracovaných produktov sa len ťažko zásobí kuchyňa, ale strava rozhodne musí byť rozmanitá. Spoliehať sa len a len na jedlá od výrobcov, polotovary, bujóny alebo konzervy, to znamená, že do tela naládujete i množstvo konzervačných látok a náhrad príchutí. Ich obsah si môžete na obaloch prečítať i sami a iste uznáte, že čím menej týchto rýchloprípravkov zjete, tým lepšie pre telo i postavu.
To isté platí aj na produkty naložené v soli. Takisto konzervuje a dodáva chuť, no je isté množstvo, ktoré by sme mali denne prijať. Tento limit však prekračujeme míľovými krokmi a poľahky k tomu prispieva skrytá soľ v spomínaných hotových produktoch. Zdravé telo jej nadbytok nevyžaduje a myslite na to, že zadržaná voda kvôli soli, to sú kilá navyše.
Nezdravé nápoje
Nemôžeme obísť ani pitný režim, ktorý už roky hlása, že človek by mal prijať aspoň dva litre tekutín. Viac ako množstvom sa však tentoraz budeme zaoberať samotným nápojom, ktorým sa snažíme tento limit naplniť. Liter kolového nápoja sa totiž ani zďaleka nevyrovná litru vody a snáď netreba vysvetľovať prečo. Sladené nápoje obsahujú množstvo cukrov, ktoré treba rátať k tým prijatým a takisto k tým, ktoré sa bez fyzickej aktivity nespália. Zostávajú v tele, menia sa nespotrebovanú energiu a ukladajú sa do podoby tukov. Zbytočných a nepekných.
Ako sme teda povedali, nemusíte si celkom trhať o úst a ísť proti svojim chutiam. Snažte sa však menované produkty a nápoje obmedziť a stravovanie vyvážte ľahšími produktmi. Poďakuje sa vám nielen vlastné zdravie, ale aj línia, o ktorú sa často toľko usiľujeme.

1 komentár:

  1. A to doma většinou nic není.. :D
    No jinak cukr už sem se snažila vyřadit co nejvíc.. nesladím si už ani čaj ani kafe. Bylo to pro mě pěklo :D ale už sem si zvykla :) a na koupi celozrnné mouky se taky chystám:)
    Moc pěknej článek:)

    OdpovedaťOdstrániť